Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαρτίου 2025
H εικαστική έκθεση με τίτλο "Εξ αφορμής" βασίζεται στη σύμπραξη δύο καλλιτεχνών, της Κατερίνας Ξενοφώντος και της Ευδοκίας Γεωργίου, οι οποίες εκθέτουν έργα τους σε έναν χώρο με ιστορική αξία.
Το Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών (Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο) στεγάζεται στην παλιά οικία του Έπαρχου, δίπλα στον Δημοτικό Κήπο, και φιλοξενεί επίσης το Ιστορικό Αρχείο της Λεμεσού. Το Μουσείο προβάλλει σημαντικά έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών, έπιπλα, διακοσμητικά, χειροποίητα αντικείμενα, ρούχα εποχής.
Το κτίριο, το οποίο ανακαινίστηκε από τον Δήμο Λεμεσού μεταξύ των ετών 2002 με 2011, παρέχει, σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το χώρο όπου επιστήμονες, ερευνητές, δημοσιογράφοι, φοιτητές, καθώς και το ευρύ κοινό μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τέσσερα ψηφιοποιημένα αρχεία της Λεμεσού. Τα αρχεία στο Μουσείο είναι ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας.

Τα εκθέματα είναι μοναδικά αντικείμενα με δική τους ιστορία, που πιθανώς διαλέγονται με το παρελθόν του κτιρίου ή δημιουργούν έναν διάλογο ανάμεσα στην τέχνη και τον χώρο. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων μπορεί να κάνει την έκθεση να μοιάζει με μια συνομιλία ανάμεσα στο παλιό και το νέο, το προσωπικό και το συλλογικό, την υλικότητα και την έννοια του χρόνου. Οι έννοιες "ταυτότητα, χώρος, τόπος" εξετάζονται μέσα από τη δημιουργία σύγχρονων έργων τέχνης. Σκοπός των δύο εικαστικών είναι να αφομοιώσουν και να εξερευνήσουν με τον δικό τους τρόπο τις πιο πάνω έννοιες αντλώντας έμπνευση από το μουσειακό αυτόν χώρο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από διάφορες τεχνικές, δράσεις και συνθέσεις.

Η εικαστικός Ευδοκία Γεωργίου έχει σαν σκοπό της μέσα από τα έργα της να εκφράσει την αίσθηση του κενού μέσα από διάφορες έννοιες και μορφές.
Παίρνοντας σχήματα και μορφές παρόμοιες με αυτές που πλέον βρίσκονται στον χώρο του μουσείου σαν εκθέματα, η καλλιτέχνης αφαιρεί από το χαρτί κομμάτια θέλοντας να δείξει την ανάγκη για αποφόρτισης του περιβάλλοντος αλλά ταυτόχρονα την αλληλοεπίδραση των αντικειμένων και των επισκεπτών στον χώρο του μουσείου. Επίσης, εμπνευσμένη από τα αντικείμενα του μουσείου, η Ευδοκία Γεωργίου δημιουργεί δικά της αντικείμενα από ξύλο, αδειάζοντας από κάποια από αυτά, το εσωτερικό τους- την ύλη αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει ξεκάθαρα το περίγραμμα τους, έτσι ώστε να είναι εφικτή η σύνδεση τους με αυτά του χώρου.
Στοιχεία επικοινωνίας: www.evdokiageorgiou.com | Email: ev.geo.1993@gmail.com | Instagram: ev.geo
Τα έργα της εικαστικού Κατερίνας Ξενοφώντος εστιάζουν στη σύνδεση των αντικειμένων με την ιστορία, τον τόπο και το χρόνο.
Αντικείμενα μέσα από τη συλλογή του Μουσείου αποτελούν μέρος μιας ιδιαίτερης αντανάκλασης του χρόνου και του τόπου, έννοιες που αντικατοπτρίζονται μέσα από τη δημιουργία σύγχρονων έργων. Τα έργα της εικαστικού αποδίδουν σημασία στην τεχνική, την αισθητική και την ιδιομορφία αντικειμένων μιας άλλης εποχής δημιουργώντας νέες αφηγήσεις.
Ο διάλογος μεταξύ του παλιού και του νέου, και ο συνδυασμός της σημασίας ιστορικών χώρων με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία αναδείχνει τη διαχρονικότητα στην τέχνη όπου ο θεατής προσκαλείτε να ανακαλύψει θέματα που αφορούν τις έννοιες ταυτότητα, χρόνος, τόπος.
>> Τα εγκαίνια της εικαστική έκθεση "Εξ αφορμής" θα πραγματοποιηθούν στις 12 Μαρτίου 2025, η ώρα 18:30, στο Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών - Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο (Σπίτι Έπαρχου) στην Λεμεσό.
Στοιχεία επικοινωνίας: Email. katxenofontos@gmail.com Instagram: katerina.xenofontos

Σχετικά

Ο Γιώργος Γεροντίδης εκθέτει γυναικεία πορτρέτα στην γκαλερί Μορφή
Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Γιώργος Γεροντίδης επικεντρώνεται αποκλειστικά στη δημιουργία γυναικείων πορτρέτων

Μια εικαστική έκθεση με άρωμα γυναίκας, θα ομορφύνει το NYX Hotel Limassol
Τέχνη που εμπνέει. Μια βραδιά που μένει χαραγμένη.

Κορυφαίοι καλλιτέχνες, διεθνούς βεληνεκούς στην Κapopoulos Fine Arts
Στο ξενοδοχείο AMARA στη Λεμεσό, στις 7, 8 και 9 Μαρτίου 2025

Till the tides have come and gone: Η νέα ατομική έκθεση της Άντρεας Χριστοδουλίδου
Στην γκαλερί StandinLine Artspace

Εργαστήριο «Οι γυναίκες στην Κυπριακή Τέχνη Ορατότητα - Απεικόνιση – Αναγνώριση» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Με τη Θέκλα Κυρίτση και τη Μαδγαληνή Αντρέου

Αναδρομική παρουσίαση φωτογραφιών του Μάριου Νικολάου στη Φωτοδό
Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στο οίκημα της Φωτοδού, στη Λευκωσία

Τα δύο εμβληματικά έργα τέχνης που πρέπει να δεις
Δύο εμβληματικά έργα του διάσημου γλύπτη Anish Kapoor στην γκαλερί XeniArtSpace

Καθρέφτης σε 40 δωμάτια: Έκθεση έργων της Ρέας Αφαντίτου
Την ατομική έκθεση της εικαστικού Ρέας Αφαντίτου με τίτλο «Καθρέφτης σε 40 δωμάτια» φιλοξενεί από τις 5 Μαρτίου η γκαλερί Γκλόρια

Γιώργος Κοτσώνης: Νέα έργα, ζωγραφική, ψηφιδωτό, γλυπτική
Ο κατεξοχήν καλλιτέχνης που εξυμνεί με ένα μοναδικό τρόπο την γυναίκα

Μία Κύπρια στο σημαντικό διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας στη Σάρζια
Η Έλενα Γεωργίου συμμετέχει στο Xposure International Photography Festival

Φωτογραφικός Διαγωνισμός, με τίτλο “Τα αποτυπώματα της Γαλλικής πολιτιστικής παρουσίας στην Κύπρο”
Διάλεξη από τη Αρχαιολόγο, ιστορικό και ερευνήτρια Άννα Μαραγκού και διαγωνισμός φωτογραφίας

ΠΑΝΔΑΜΑΤΩΡ: Η ζωή κυλάει σέρνοντας σπίτια και σπαρτά
16 καλλιτέχνες εξερευνούν τη ροή του χρόνου, τη μεταμόρφωση και τη φθορά σε μια άδεια, πρώην κλινική